ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU Od 13. 12. 2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje. Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10: 1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda) 2) Korýši a výrobky z nich 3) Vejce a výrobky z nich 4) Ryby a výrobky z nich 5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich 6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich 7) Mléko a výrobky z něj 8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů) 9) Celer a výrobky z něj 10) Hořčice a výrobky zní 11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky) 13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14) Měkkýši a výrobky z nich ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ V restauraci na viditelném místě je vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek. U P O Z O R N Ě N Í Každé restaurační zařízení, jako výrobce pokrmů, je povinno označit vyrobený pokrm tou alergenní složkou, kterou výrobek obsahuje. Strávník musí být o složení jídla a obsahu jednotlivých alergenů v daném pokrmu informován. Označení má pouze informační funkci a každý strávník, s ohledem na svůj zdravotní stav, si musí obsah uvedených alergenů nevhodných pro jeho stravování kontrolovat sám. Provozovatel za výběr strávníka, při dodržení označení složení výrobku v nabídce jídel, nenese odpovědnost.