Datum
<< Předchozí týden
v
v
Následující týden>>
Váha porce 
Popis 
Název 
Cena 
  
Žádná data k zobrazení

ZNAČENÍ ALERGENŮ V JÍDELNÍM LÍSTKU

Od 13. 12. 2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje. Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:

1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
2) Korýši a výrobky z nich
3) Vejce a výrobky z nich
4) Ryby a výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7) Mléko a výrobky z něj
8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky zní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich

ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ

V restauraci na viditelném místě je vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek.

U P O Z O R N Ě N Í

Každé restaurační zařízení, jako výrobce pokrmů, je povinno označit vyrobený pokrm tou alergenní složkou, kterou výrobek obsahuje.
Strávník musí být o složení jídla a obsahu jednotlivých alergenů v daném pokrmu informován. Označení má pouze informační funkci a každý strávník, s ohledem na svůj zdravotní stav, si musí obsah uvedených alergenů nevhodných pro jeho stravování kontrolovat sám. Provozovatel za výběr strávníka, při dodržení označení složení výrobku v nabídce jídel, nenese odpovědnost.